Ini 10 Cara Buat Marketing Kedai Dengan Kos Rendah.

Dalam artikel ini, saya akan tunjukkan 10 cara untuk anda buat marketing kedai dengan kos rendah sahaja.

Berikut adalah langkah demi langkah bagaimana untuk melaksanakan iklan dengan kos yang rendah:

Ini 10 Cara Buat Marketing Kedai Dengan Kos Rendah.

1. Tentukan Sasaran Anda:

Sebelum memulakan apa-apa iklan, kenal pasti sasaran demografi anda. Siapakah pelanggan potensi anda? Apa yang mereka minati? Mengetahui jawapan kepada soalan-soalan ini akan membantu anda mensasarkan iklan anda dengan lebih efektif.

Contoh: Jika anda menjual alat tulis, sasaran demografi anda mungkin adalah pelajar dan pekerja pejabat. Dengan mengetahui ini, anda boleh menargetkan iklan anda ke sekolah-sekolah atau pejabat di kawasan anda.

2. Gunakan Media Sosial Untuk Marketing Kedai Kos Rendah:

Platform seperti Facebook, Instagram, dan Twitter menawarkan pilihan iklan yang kos efektif. Anda boleh menetapkan bajet harian yang rendah dan memilih audiens sasaran berdasarkan lokasi, minat, dan demografi.

Contoh: Anda boleh membuat iklan di Facebook yang menampilkan set alat tulis baru anda dengan harga promosi. Tetapkan bajet harian RM5 dan tujukan iklan kepada orang-orang di kawasan anda yang berminat dalam alat tulis.

3. Cipta Content Yang Berkualiti:

Pastikan iklan anda menarik dan relevan dengan audiens sasaran. Gunakan grafik yang menarik, teks yang jelas, dan mesej yang mudah difahami.

Contoh: Untuk iklan alat tulis, gunakan gambar yang berkualiti tinggi dengan pencahayaan baik dan teks yang jelas seperti “Promosi Set Alat Tulis – Hanya RM10!”

4. Kolaborasi dengan Perniagaan Lain:

Buat kerjasama dengan perniagaan lain di kawasan anda untuk berkongsi kos iklan. Ini boleh berupa pertukaran ruang iklan atau promosi bersama.

Contoh: Anda boleh bekerjasama dengan kedai buku berdekatan untuk membuat promosi bersama. Mereka boleh memberikan diskaun kepada pelanggan yang membeli alat tulis dari anda, dan sebaliknya.

5. Gunakan Teknik Pemasaran Mulut ke Mulut:

Galakkan pelanggan anda untuk berkongsi tentang perniagaan anda kepada rakan dan keluarga mereka. Ulasan positif dan rujukan adalah salah satu bentuk iklan yang paling berkesan dan kos efektif.

Contoh: Tawarkan diskaun 10% kepada pelanggan yang membawa rakan atau keluarga untuk membeli di kedai anda.

6. Optimumkan SEO:

Pastikan laman web perniagaan anda dioptimumkan untuk enjin carian. Ini akan membantu meningkatkan visibiliti perniagaan anda tanpa perlu membelanjakan wang untuk iklan berbayar.

Contoh: Pastikan laman web kedai alat tulis anda mengandungi kata kunci seperti “alat tulis murah”, “promosi alat tulis”, dan “kedai alat tulis di [nama kawasan]” agar mudah ditemui di Google.

7. Tawarkan Promosi atau Diskaun

Walaupun ini mungkin menurunkan margin keuntungan anda pada mulanya, ia boleh menarik lebih banyak pelanggan dan meningkatkan jualan dalam jangka panjang.

Contoh: Buat promosi “Beli 2 Dapatkan 1 Percuma” untuk set alat tulis tertentu untuk menarik lebih banyak pelanggan.

8. Monitor dan Sesuaikan Strategi Anda:

Selalu monitor prestasi iklan anda. Gunakan alat analitik untuk menilai keberkesanan iklan anda dan buat penyesuaian jika perlu.

9. Jadi Kreatif:

Cari cara-cara inovatif untuk marketing kedai anda tanpa perlu membelanjakan banyak wang. Ini boleh termasuk video DIY, blog, atau webinar.

Contoh: Jika anda melihat iklan Facebook anda mendapat lebih banyak tindak balas pada waktu petang, pertimbangkan untuk menayangkan iklan anda lebih kerap pada waktu tersebut. Bukan sahaja kos rendah, tiada kos langsung.

10. Jalin Hubungan dengan Pelanggan:

Bina hubungan yang kuat dengan pelanggan anda. Pelanggan yang setia lebih cenderung untuk mengesyorkan perniagaan anda kepada orang lain, yang pada gilirannya boleh membantu meningkatkan visibiliti tanpa kos tambahan.

Contoh: Tawarkan kad keahlian kepada pelanggan tetap anda. Setiap kali mereka membeli, mereka mendapat mata yang boleh ditukar dengan hadiah atau diskaun pada pembelian seterusnya.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda boleh melaksanakan strategi pemasaran yang berkesan dengan bajet yang rendah.

Ingatlah, kejayaan tidak semestinya bergantung pada berapa banyak wang yang anda belanjakan, tetapi bagaimana anda membelanjakannya.

Nak kami guide anda buat FB Ads untuk tarik pelanggan ke kedai anda?

Anda boleh dapatkan Panduan FB Ads Kedai dan belajar ilmu marketing kedai ini yang penting untuk buat orang nampak iklan kedai anda.

Sangat sesuai bagi anda yang sudah ada atau merancang untuk ada kedai makan, kedai spa, bengkel, butik dan premis offline.

Ada 21 topik yang anda akan belajar iaitu:

Topik 1: Pendahuluan
Topik 2: Apa Itu FB Ads Setempat
Topik 3: Bila Nak Guna FB Ads Setempat?
Topik 4: Berapa Lama Nak Buat Marketing Setempat
Topik 22: Soal Jawab 2
Topik 23: Awareness Ad
Topik 24: Retargeting Custom Audience
Topik 25: Kenapa Ads Kadang Berubah Harga?
Topik 26: Kenapa Awareness Ad Paling Penting?
Topik 27: Soal Jawab 3

Jemputkan belajar ilmu marketing kedai yang bantu orang nampak iklan kedai anda dan bertambah lah pelanggan kedai anda.