Bos vs Realiti: Pengalaman Sebenar Urus Bisnes dan Expectation Staf

Maksud mereka tidak ada kemahiran menjadi majikan itu apa? Ok, bila kita bekerja, biasanya hanya terima arahan; SOP sudah disiapkan. Jadi, bila mereka berhenti kerja dan bekerja sendiri, mereka menjadi bebas.

Maksud mereka tidak ada kemahiran menjadi majikan itu apa? Ok, bila kita bekerja, biasanya hanya terima arahan; SOP sudah disiapkan. Jadi, bila mereka berhenti kerja dan bekerja sendiri, mereka menjadi bebas. Apabila mereka sampai ke satu tahap dan perlu mengambil staf, mereka ini mengambil staf kerana mereka sibuk, bukan kerana ingin mengembangkan syarikat sangat.

Mereka sibuk. Jadi, kalau dulu dia menjual sendiri, ada masa untuk packing barang, dan sebagainya, tiba-tiba barang sudah banyak. Barang sudah banyak, kan? Dia tak sempat nak packing. Jadi, dia ambil staf untuk kerja packing barang.

Dalam masa yang sama, dia ukur juga staf itu punya kerja dengan produktiviti dia. Dulu, aku packing barang juga, dapat juga aku update Facebook, dapat juga aku update Instagram, boleh juga aku buat video TikTok.

Dia kata cam tu, kan? Sedangkan, dia kena faham kerja yang diambil itu hanya untuk packing barang, bukan untuk buat Facebook, bukan untuk buat video, bukan untuk buat, emm, gambar ke, content ke, bukan. Cuma, dia harap staf itu pandai-pandailah fikir. Ha, dia kebanyakan majikan yang saya jumpa, majoriti itulah masalahnya.

KLIK SINI
Hai 👋 Boleh kami bantu anda?